<紀要論文>
主婦を対象とした健康づくり教室の形態, 体力および血清脂質に及ぼす影響
作成者 | |
---|---|
本文言語 | |
出版者 | |
発行日 | |
収録物名 | |
巻 | |
開始ページ | |
終了ページ | |
出版タイプ | |
アクセス権 | |
JaLC DOI | |
関連DOI | |
関連URI | |
関連情報 | |
概要 | The effects of community health club upon the body composition, physical fitness and serum lipid level were investigated in thirty three women, aged 32-57 years. This club was planned for the purpose ...of improving the life styles by use of aerobic exercise and lecture. The aerobic exercise and lecture were performed for 2 hours a day and 2 times a week, over a period of 12 weeks. The heart rate of each subject during aerobic exercise was ranged from 102±12.0 to 131±26.6 beats/min, which was equivalent to 32.0 to 59.1% of VO2 max. The results obtained were as follows : (1) Average body fat (%Fat) was decreased significantly, but body weight failed to be decreased after 12 weeks. (2) Maximum aerobic power per body weight was increased significantly by 5.5±10.5 %. Maximum physical working capacity and its value per body weight also were increased significantly. (3) There was no significant change in serum total cholesterol, triglyceride and total lipid in the total subjects except those in a half of subjects who showed abnormaly high value in the initial level. (4) Serum free fatty acid and HDL cholesterol level were decreased significantly, but the ratio of HDL to total cholesterol did not changed. 主婦(33名:32〜57才)を対象に,週2日12週間にわたって,講義と運動の実技とからなる健康づくり教室を実施し,体重や体脂肪率(%Fat),最大酸素摂取量(Vo2max)および最大仕事率(PWC max),血清脂質(T-ch,HDL,TG,FFA,Lipid)に及ぼす影響を検討した。(1)運動実技中の心拍数は102±12.0〜131±26.6拍/分の範囲にあり,その運動強度は32.O〜59.1% Vo2max(44.3±8.3% Vo2max)に相当した。(2)体重には有意な変化が認められなかったが,%Fatは有意な減少(p<0,001)を示した。(3)Vo2maxは5.5土10.5%(1.3±2.79ml/kg・分)の有意な増加(p<0.05)を示し,PWCmaxも絶対値で19.1±17.0%,体重1kg当りの相対値で19.2±16.5%の有意な増加(いずれもp<O.001)であった。(4)T-ch,TGおよびLipidは,その平均値では有意な変化を示さなかったが,それぞれの項目で初期レベルの高かった対象者の約半数が減少する傾向を示した。(5)FFAおよびHDLは有意な減少(いずれもp<O.05)を示した。しかしHDLのT-chに対する割合では有意な変化ではなかった。以上の結果について考察し,本健康づくり教室は有効であったと考えられた。本研究の実施にあたり,吉田悦子嬢,中村清書嬢および春日市衛生課の金堂剛士氏,中村比呂湖氏,宮川ばつ枝氏の多大な御協力を得た。記して感謝の意を表わします。続きを見る |
目次 | はじめに 研究方法 1. 健康づくり教室 2. 対象者 3. 測定項目および手順 結果 1. 実技中の運動強度 2. 形態および体力 3. 血清脂質 考察 1. 形態 2. 体力 3. 血清脂質続きを見る |
詳細
レコードID | |
---|---|
査読有無 | |
地域 | |
ISSN | |
NCID | |
タイプ | |
時代・年代 | |
登録日 | 2009.09.10 |
更新日 | 2023.02.21 |