A bacteriophage specific to B. subtilis var. amyloliquefaciens Fukumoto-K49 was examined under the electron microscope. Phage preparation photographed was isolated from the culture lysate and centrifuged at 65000 ~75000 x g for 60 min. and 3600 x g for 15 min. differentially to concentrate and purify them. After the final concentration the phage suspension was pipetted onto celloidin membrane and shadowed with Chromium. According to the electron microscopic observation, the shape and size of this phage is not the same as those reported in the literature. It has a cylindrical head, about 50 mμ in diametre, 120 mμ in length, and this head is attached to a flagellumlike tail about 15 mμ wide and 250 mμ long. It was also observed that after the latent period the infected host cell was strongly ruptured and the proliferated new phages were liberated from the bursting cell.
バクテリオファージは最初その機能について発見され,濾過性因子と言う抽象的名称の下に長く取り扱われていたが,1930年代に超遠心分離機がファージの分離精製に採用され,電子顕微鏡でその形態が確認され,生物学的性質の本体が粒子である事が明かにされてからファージ研究の本質的に新しい展開が始つた.E.coliのT系ファージを始めとして,今日迄に電子顕微鏡でとらえられたファージの大部分は,直径40~100mμ の頭部と長さ120~200mμ の尾部をもつおたまじやくし状のものと,その尾部を欠く六角乃至球状の形態のものとである.枯草菌についてS.FukudaはB.subtilis var. amyloliquefacusファージを精製してその電子顕微鏡写真をとり,頭部は直径96mμ の球形であるが尾部は非常に長く408mμ,幅10mμ のものである事を報告している.著者は工業的なアミラーゼ生産菌であるB.subtilis var. amyloliquefaciens Fukumoto-K49に親和性のあるファージを超遠心分離機を用いる分別遠心で精製し,その電子顕微鏡写真をとる事が出来たが,これは形態的に今迄知られているファージとは勿論,Fukudaのそれともする新しい形態のファージである事を認めた.