概要 |
ダイズ種子の登熟中の温度条件は,種子中のイソフラボン含有率に大きな影響を与えた.イソフラボン含有率は,20℃で最も高く,次いで25℃で,30℃で最も低かった.また,20℃と25℃で栽培されたダイズ種子の百粒重は,30℃で栽培されたものに比較し大きかった.以上のことから,これらの温度条件の中で,20℃の温度条件が最もイソフラボン含量を高める温度環境であると結論した.この実験に用いたすべてのダイズ品種...で,種子中の主要なイソフラボンはmalonyldaidzinとmalonylgenistinであり,配糖体やマロニル配糖体が登熟とともに増加した.ゆえに,種子でのイソフラボンの主な貯蔵形態はマロニル配糖体であることが明らかとなった.福岡県のダイズ栽培では,現行の耕種期は7月中旬から7月下旬であり,成熟期は11月上旬から11月中旬である.イソフラボンの含量を上昇させるためには,登熟期の温度を20℃以下に保つ耕種期を再検討する必要がある.そのためには,成熟期が11月下旬になるように播種期を8月上旬から下旬まで遅らせることが必要である.その結果,ダイズが保有するイソフラボン合成能力が最大限に引き出され,イソフラボン含量の高いダイズ種子が生産されると推定した. The temperature of the filling of soybean seeds had a drastic influence on the isoflavone content in the seeds. The content of isoflavone was the highest at 20℃, followed by 25℃, and the lowest at 30℃. Moreover, the 100 grains weight of soybeans grown at 20℃ and 25℃ was large in comparison with that of the soybeans grown at 30℃. From the above, a temperature of 20℃ was concluded to be the environment to increase most greatly the isoflavone content in soybean seeds among these conditions. In all the soybean cultivars used in this experiment, the main isoflavones accumulated in soybean seeds were malonyldaidzin and malonylgenistin, and the content of glucosides and malonylglucosides increased with the filling of the seeds. Therefore, it became clear that the main storage form of isoflavone in the soybean seeds was malonylglucosides. In the soybean cultivation of Fukuoka Prefecture, the present seeding period is mid-to late-July, and the maturity period is early-to mid-November. To increase the content of isoflavone in seeds, the seeding period must be reexamined to keep the temperature of the maturity period at less than 20℃. For that achievement, it is necessary to delay the seeding period from early-to mid-August so that the maturity period may be late-November. As a result of that, it is estimated that the isoflavone synthesis ability of soybean seed will be brought out to the full and that the soybean seeds with a high content of isoflavone can be produced.続きを見る
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