The anthocyanin compositions of Vitis vinifera. V. vinifera × labrusca and tetraploid grapes bred in Japan were investigated. Based on anthocyanin composition, cultivars were classified into five types as follows; Ⅰ. Cy types; Those having mostly cyanidin. II. Pn+Cy types; Peonidin (more than 50 %) +Cyanidin, having low 5' hydroxyl groups. III. Dl +Cy types; Delphinidin (more than 50%) +Cyanidin, having low methylated anthocyanin. IV. Cy+Pn+Dl+Pt type; Those having hydroxyl and methylated anthocyanin, except malvidin. V. Mv type; Those having mostly malvidin. v. vinifera cultivars had the anthocyanin composition of type I. II or V. In V. vinifera × labrusca, all anthocyanin types were observed. The anthocyanin types of tetraploid grape cultivars bred in Japan were similar to those of V. vinifera cultivars.
ヨーロッパブドウ21個体, 欧米雑種38個体(4倍性品種21個体を含む), 計59個体の成熟果実の果皮アントシアニン組成を調査し, アントシアニジンB環の5'位のヒドロキシル化, およびメチル化の有無によって以下のように品種を分類した. タイプI:最も単純な型であるシアニジン(Cy)を主要色素とするCy型. タイプII:ペオニジン(Pn) を主要色素とし, 他にシアニジンを多量に含むPn+Cy型. タイプIII:デルフィニジン(Dl)を主要色素とするDl十Cy型. タイプIV:ヒドロキシル化もメチル化も起こるが最終産物のマルビジンを含まないDl+Pt+Cy+Pn型. タイプV:ヒドロキシル化もメチル化も進んだマルビジン(Mv) を主要色素とするMv型. 赤色品種はタイプIとタイプIIが多かった. 特にタイプIの品種群はすべて赤色の果色を持っていた. タイプIIの品種は赤色品種と黒色品種があった. タイプIII, IV, Vはほとんどが黒色品種であったが, 赤紫色の果色を示す品種も存在した. ヨーロッパブドウではI, II, Vが, 欧米雑種では全てのタイプが見いだされた. 巨峰関連の品種群はヨーロッパブドウと同様, タイプI, II, Vが多かった. 欧米雑種の品種の中にアメリカブドウの血を引く系統に特有であるといわれる3, 5-ジグルコシドを含んでいない品種が見いだされた.