<学術雑誌論文>
圧負荷心肥大モデルにおける習慣的味噌摂取は食塩感受性交感神経活性化を抑制し,左心機能低下を軽減する

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概要 The hypothalamic mineralocorticoid receptor (MR)-angiotensin II type 1 receptor (AT1R) pathway is activated in mice with chronic pressure overload (CPO). When this activation is combined with high sal...t intake, it leads to sympathoexcitation, hypertension, and left ventricular (LV) dysfunction. Salt intake is thus an important factor that contributes to heart failure. Miso, a traditional Japanese food made from fermented soybeans, rice, wheat, or oats, can attenuate salt-induced hypertension in rats. However, its effects on CPO mice with salt-induced sympathoexcitation and LV dysfunction are unclear. Here, we investigated whether miso has protective effects in these mice. We also evaluated mechanisms associated with the hypothalamic MR-AT1R pathway. Aortic banding was used to produce CPO, and a sham operation was performed for controls. At 2 weeks after surgery, the mice were given water containing high NaCl levels (0.5%, 1.0%, and 1.5%) for 4 weeks. The high salt loading in CPO mice increased excretion of urinary norepinephrine (uNE), a marker of sympathetic activity, in an NaCl concentration-dependent manner ; however, this was not observed in Sham mice. Subsequently, CPO mice were administered 1.0% NaCl water (CPO-H) or miso soup (1.0% NaCl equivalent, CPO-miso). The expression of hypothalamic MR, serum glucocorticoid-induced kinase-1 (SGK-1), and AT1R was higher in the CPO-H mice than in the Sham mice ; however, the expression of these proteins was attenuated in the CPO-miso group. Although the CPO-miso mice had higher sodium intake, salt-induced sympathoexcitation was lower in these mice than in the CPO-H group. Our findings indicate that regular intake of miso soup attenuates salt-induced sympathoexcitation in CPO mice via inhibition of the hypothalamic MR-AT1R pathway.
【背景】圧負荷心肥大モデルでは,脳内視床下部におけるミネラルコルチコイド受容体(MR)―アンジオテンシンIIタイプ1受容体(AT1R)経路の活性化により,食塩感受性交感神経活性化と引き続く左心機能低下が生じる.これは,塩分摂取が心不全病態に大きく影響することを示したものである.近年,日本において古来より食されている含塩発酵性調味料である味噌が,食塩感受性高血圧モデルの血圧上昇を軽減することが示されており,本研究において,圧負荷心肥大モデルにおける習慣的味噌摂取の効果を検討した.【方法・結果】2週間の腹部大動脈Bandingにより圧負荷心肥大モデルを作成し(対照群にはSham手術),その後4週間の食塩水(0.5,1.0,1.5% NaCl)を投与した.24時間尿中カテコラミン排泄量で交感神経活動を評価し,圧負荷心肥大モデルでのみ食塩摂取量に応じた食塩感受性交感神経活性化が生じることを確認した.次に,圧負荷心肥大モデルを用いて,1.0%食塩水摂取群を対照群に,塩分濃度を1.0%に調整した味噌水溶液を4週間投与した.マウスの味噌水溶液摂取量は,1.0%食塩水摂取量よりも多く,Na摂取量の指標である尿中Na排泄量も味噌摂取群で有意に高かった.しかし,味噌摂取群における交感神経活動は1.0%食塩水摂取群に比べて有意に抑制された.また,1.0%食塩水摂取群で認めた心機能低下も味噌摂取群では軽減された.1.0%食塩水摂取群で認めた脳内視床下部におけるMR,serum glucocorticoid-induced kinase-1(MR活性化指標),AT1R発現も,味噌摂取群では有意に抑制された.【結論】以上より,圧負荷心肥大モデルにおける習慣的味噌摂取は,視床下部MR-AT1R経路活性化の抑制により食塩感受性交感神経活性化を抑制し,心不全を軽減する可能性が示唆される.
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登録日 2014.06.13
更新日 2021.07.28

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